
Boyler bakımı sistemin istendik şekilde çalışması ve uzun ömürlü için yapılması gereken işlemleri içermektedir. Su ısıtma görevini üstlenen boylerler bakımı yapılmadığı müddetçe enerji kaybı yaşar ve performans düşürür. Söz konusu performansın düşmesi konutlarda sıcak su ihtiyacının giderilmesine problemler yaratacaktır.
WHS Isı boyler türleri bakım açısından düşük ihtiyaç duyursa da periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Kişisel olarak ya da bir firma aracılığıyla yaptırılacak periyodik boyler bakımı sistemin ilk günkü gibi kalmasını sağlar. Her ne kadar güvenilir, kaliteli ve dayanıklı parçalar kullanılsa da kontrol edilmeyen sebeplerle aksamalar meydana gelebilir.
Söz konusu aksaklıkların giderilmesi için boyler bakımı nasıl yapılır konusuna göz atmak gerekir. Verilecek işlemlerin sürekli ve sık yapılması değil belirli aralıklarla gerçekleşmesi önemlidir. Aynı zamanda boyler bakımına neden olacak unsurlardan kaçınmak yani önleyici tedbirler de almak gerekecektir.
Boyler Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır?
Periyodik boyler bakımı yaparken sisteme dair bilgi edinmek gerekir. Boyler çeşitleri serpantin ile kaplı bir sistemi işaret eder. Doğalgaz, kömür ve diğer enerji kaynaklarıyla sistemdeki su ısıtılmaktadır. Soğuk su basınç ile çekilerek havuzda biriktirilir. Isı pompaları sayesinde ısınan su daha sonra kullanılmak üzere tesisat sistemiyle binalara dağıtılmaktadır.
Ayrıca boyler dışında yer alan termostat ile içeride yer alan suyun sıcaklığı ölçülmektedir. Manometre ile dijital olarak sıcak suyun miktarı ve içerideki basınç miktarı hakkında da bilgi edilmektedir. Tüm sistemin çalışması için; su girişi, çıkışı, ısı ölçer, ısıtıcılar, gösterge ekranları bulunmaktadır.
Söz konusu boyler çalışma prensibi anlaşıldıktan sonra periyodik bakımı konusunda fikir elde etmek daha kolay olacaktır. Kısaca boyler bakımı nasıl yapılır konusu şu başlıklar altında özetlenebilir:
Elektrik Tesisatının Kontrolleri
Boylerin su ısıtma görevini elektrik ile sağlanıyorsa genel olarak tesisatın kontrol edilmesi gerekir. Sıcak suyun sürekli elde edilmesi ya da dalgalanmanın önüne geçmek için şarttır. Dışarıdaki parça ve insanlara zarar vermesine engel olmak adına varsa kaçakların da tespit edilerek giderilmesi önerilir.
Güvenlik Kontrolleri
Kurulum alanında her ne kadar sürekli bir kişi bulunmasa da çevresel güvenliği sağlamak gerekecektir. Bu güvenlik için basınç ve ısı ölçerlerin takılması/takibi ya da boyler kaplama yöntemleri kullanılabilir. Bu sayede oluşabilecek zararı engellemek aynı zamanda uzun süreli boyleri kullanmak da mümkün olacaktır.
İç Aksam Parçalarının Kontrol ve Bakımı
Boyler iç tasarımı sırasında kullanılan bazı malzemeler olduğunu bilmelisiniz. Periyodik boyler bakımı esnasında bu parçaların temizlenmesi, kontrol edilmesi gerekecektir. Öncelikle su giriş ve çıkışlarını durdurmalı, basıncı düşürmeli daha sonra iç kontrole geçmelisiniz. Sıcaklığı ayarlayan anot çubuğu, su giriş ve çıkış vanaları kontrol edilerek gerekirse değiştirilmelidir.
Dış Aksam Parçalarının Kontrol ve Bakımı
Boyler temizliği nasıl yapılır konusunda yapılacak bir diğer işlem ise dış parçaların kontrolüdür. Termostat boyler içerisinde yer alan sıcaklığı ölçen bir yapıdır. Eğer bozulursa iç sıcaklık hakkında bilgi edinemezsiniz. Termostatlar genelde uzun süreli kullanıma sahip olsa da düzenli olarak değerlendirilmelidir.
Dijital Gösterge ve Kontrol Çubukları
Boyler içerisinde yer alan sıcaklık ya da basınç değerini ölçen, bunları dijital olarak gösteren yönergeleri kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle basınç göstergesi en önemli unsurlardan birisidir. Ortamın basınçtan korunması, basınç farkından dolayı tesisatta tortu oluşumunun önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Genleşme Tankının Kontrol ve Bakımları
Genleşme tankı membran ile kaplanmıştır. Membranda açılma, kaçak ya da zarar görme durumu olup olmadığına göz atın. Bütün boyler sistemin olduğu gibi genleşme tankının da gösterge panelleri, dış emaye kaplamalarına göz atmanız da fayda vardır.
Su Tahliye ve Tesisat Borularının Kontrolü
Suyun sistemde sürekli kalmasını sağlayan ve kullanılmasına neden olan tesisat borularını gözden kaçırmamalısınız. Su tahliye ve tesisat borularını incelemeli; kaçak, ezilme gördüğünüz an değişime gitmelisiniz.
Dış Yüzey Temizlikleri
Boyler dışında genellikle bir kaplama yer alır. Korozyon ve diğer unsurların önüne geçilmesi için yapılır. Genel anlamda dış yüzey temizliği yapmanız periyodik boyler bakımında önemli adımlardan birisini temsil edecektir.
Periyodik Boyler Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?
Boyler bakımında neler yapılır sorusu kadar düzenli bakımların hangi aralıklarda yapılması gerektiği merak konusu olmaktadır. Boyler kapasitesi, kullanan kişi sayısına göre bu unsur değişiklik gösterir. Eğer kapasite olarak büyük boyler çeşitleri kullanıyorsanız ya da akış sık ise 3 ayda bir periyodik boyler bakımı yapılması önerilir. Ancak standart apartmanlarda kullanım söz konusuysa 6-9 ay içerisinde bakımların yapılması yeterli olacaktır.
Boyler Temizliği Sırasında Nereden Yardım Alınabilir?
Kişisel olarak boyler periyodik bakımı yapılabildiği gibi bir firma aracılığıyla da işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Boyler sistemi basınç ve sıcaklık anlamında güvenlik zaafiyeti yaratabileceğinden eğer bakımını üstlenecekseniz güvenlik ekipmanları temin edin. Aynı zamanda sistemi tamamen kapattıktan sonra işlemlere başlayın.
Profesyonel olarak firmalardan destek alarak boyler temizliği yaptırabilirsiniz. Söz konusu firmalar tarafından boyler bakımı sizler adına gerçekleştirilecektir. Aklınıza takılan boyler bakımı nasıl yapılır konularında WHS Isı firmamızla iletişime geçmeyi de unutmayın.
Boyler Kullanım Ömrünü Uzatmak için Nelere Dikkat Edilmeli?
Her şeyden önce boyler tamiri durumuyla karşılaşmamak ya da periyodik boyler bakımı ile giderilemeyecek durumlarla karşılaşmamak için dikkatli olun. Kullanım esnasında dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar sayesinde önleyici tavır sergileyebilirsiniz. Bu olası periyodik boyler bakımı masraflarını azaltacağı gibi sistemin kullanım ömrünü de arttıracaktır.
Boyler kullanım ömrünü uzatmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Su Sertliği Kontrolü: Boylerler su sertliği yüksek olan durumlarda kireçlenme ile karşı karşıya kalabilmektedir. Eğer bulunduğunuz bölgede sular çok sert ise önce bir su yumuşatıcı sistem kurmalı daha sonra bu suyu boylere iletmelisiniz.
- Dengeli Sıcaklık Ayarı: Kullanım esnasında gerek duyulmayan sıcaklıklarda boyleri ayarlamamalısınız. İhtiyacınız olan seviyede yüksek sıcaklık belirlemelisiniz. Aksi takdirde ekstra enerji ve parça kullanımına girişirsiniz.
- Periyodik Bakımlar: Yetkili servisler aracılığıyla alacağınız periyodik boyler bakımı sayesinde sistemin istendik şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Soğuğa Karşı Koruma: Düşen sıcaklık durumlarında boyler ve içerisindeki suyun donma olasılığı bulunur. Önlemek adına boyler donma koruması özelliğini aktif etmek gerekecektir.
- Beklenmeyen Durumlarda İletişime Geçmek: Anormal herhangi bir durum fark edildiğinde doğrudan firma ile iletişime geçerek bilgi temin etmelisiniz. Eğer bir sorun varsa ilerlemeden önleyici uygulamalar ile sorunlar giderilecektir.
Kullanım Süresi Yüksek ve Kaliteli Boyler Türleri için WHS Isı ile İletişime Geçin!
WHS Isı olarak senelerin tecrübesiyle ihtiyaç halinde boyler sistemler iletmeye devam ediyoruz. Sürekli bakım gerektirmeyen, uzun süreli kullanıma uygun boyler çeşitlerimiz için web sitemize göz atabilirsiniz. Tek serpantin boyler ya da çift serpantinli boylerler sayesinde konut, askeriye, hastane ya da otellerinizde ihtiyacı giderebilirsiniz.
Periyodik boyler bakımı ve desteği için de firmamıza ulaşmanız yeterli olacaktır. Boyler satışı kadar sizlere bakımlar konusunda yardımcı olmaktayız. İletişim bilgilerimizden hemen bize ulaşın, sorunlarınızı giderelim.